Engel Foreign Food: lid van het eerste uur.

Zolang het bedrijf in Uithoorn zit en de SBBU bestaat, is Engel Foreign Food al lid van de SBBU.

Wim Engel is er zeer over te spreken. Hij noemt het ‘een prettig bedrijf om mee te werken’, en doelt dan met name op VMB en VMT, die bij hen het meest over de vloer komen. “Ze doen eigenlijk alles op het gebied van beveiliging, in een woord super. Ze komen vaak langs en houden alles goed in de gaten. Als er alarm is dan wordt dat direct opgevolgd door de surveillant, die altijd wel in de buurt is en dus snel ter plekke kan zijn.”

De grootste angst is brand

Zijn grootste angst is eigenlijk brand, met name omdat ze niet zomaar even vervangende handel hebben. 
De producten uit het verre oosten zijn vaak maanden onderweg en bedrijven als Albert Heijn gaan daar echt niet stilletjes op zitten wachten. Die hebben dan allang een plan B operationeel. “Een groot deel van de beveiliging is gericht op het voorkomen van brand. 
Ook door tijdens controlerondes alles goed in de gaten te houden. En als het onverhoopt toch een keer ergens mis gaat, moet er instant gesignaleerd en opgevolgd worden. Vraag mij niet precies hoe het zit, maar het is op en top beveiligd. Ik heb ook al eens tegen Oscar (VMB) gezegd dat ik heel blij met ze ben.”

Een achteraf briljante gedachte.

Wim Engel was ooit, in de jaren 80, verkoopleider bij het toenmalige Jac. Hermans. Hij realiseerde zich dat de samenleving in Nederland aan het diversifiëren was, maar dat de levensmiddelen daar nog niet altijd op aansloten. Met een uitgebreid plan onder de arm waagde hij de sprong in het diepe. Engel Foreign Food importeert ‘etnische’ levensmid­delen en levert deze door aan een keur van nationale en internationale bedrijven. In Nederland zijn het vooral vooraanstaande grootgrutters die zij tot hun klantenkring mogen rekenen. Distributie vindt plaats vanuit het in het oog springende bedrijf aan de Wiegerbruinlaan in Uithoorn. Er werken inmiddels zo’n 60 mensen, hoofdzakelijk in de logistiek en commercie. In Amsterdam is het hoofdkantoor van de Holding gevestigd, in een prestigieus pand tussen Krasnapolsky en De Bijenkorf. Gerund door zijn zoon, wordt het pand in hoofdzaak voor representatieve doeleinden gebruikt. Niet zonder trots memoreert Wim wat menig toerist jaloers zal maken, want het pand biedt direct zicht op het Nationaal Monument.

“Handel zit in mijn bloed.”

Wim Engel is wat je kunt noemen een ‘self made man’. Hij begon 28 jaar geleden met helemaal niets. Van zijn familie leende hij geld om zijn eerste bedrijfsmatige activiteiten gestalte te geven: voorraad inkopen om het zelf als chauffeur uit te rijden. Kikkererwten was een van de eerste producten, voor de Turkse gemeenschap. In die tijd werd in een garage in Uithoorn ook hard gewerkt, bijvoorbeeld het vullen, dichtgeplakken en bestickeren van zakjes knoflookpoeder. Nu is Engel Foreign Food een miljoenenbedrijf dat levensmiddelen importeert, voornamelijk uit Azië. Wie wel eens een bakje Yum Yum noedels koopt, mag er vanuit gaan dat het kortstondig aanwezig is geweest in de voorraad­kamer in Uithoorn. “Handel zit in mijn bloed”, zegt Engel, als hij uitlegt dat hij is voortgekomen uit een familie die ooit in Amstelhoek een graanhandel bezat. Als jongste telg kon hij echter niet meer in de zaak komen. Hij trok zijn eigen plan, hetgeen hem bracht tot wat Engel Foreign Food vandaag de dag is. De producten komen voor het grootste deel uit landen als Taiwan, Bangladesh, Korea, Thailand en Vietnam. Producten uit de USA vormen ook een substantieel deel van het assortiment en een kleiner deel komt uit de EU. Met hun partner in Bangladesh bieden ze middels de Stichting Engel Foundation hulp, in de vorm van onderdak en scholing, aan weeskinderen van vluchtelingen.

 

Het magazijn van Engel Foreign Food stond lange tijd in het West-Friese dorp Oosterblokker. Het kantoor stond aan de Ondernemingsweg in Uithoorn. In 2014 kwamen kantoor en magazijn tezamen op de huidige plek aan de Wiegerbruinlaan. Het pand in zijn huidige vorm is eigenlijk ook alweer te klein, waardoor gekeken wordt naar verdere uitbreiding. Het grootste product, naast instant noedels en Aloë Vera dranken, is momenteel Chupa Chups drankjes. Het van oorsprong Spaanse merk is in handen van de Italiaans-Nederlandse Perfetti-Van Melle combinatie, die de drankjes in licentie laat maken in Korea. Hoe je aan zo’n merk in je assortiment komt is volgens Wim Engel een combinatie van toeval en geluk: “Twee van mijn collega’s gingen vorig voorjaar naar een voedingsmid­delenbeurs in Milaan. Ze kwamen terug en zeiden ‘Wim daar gaan we nooit meer naar toe, want het is alleen maar pasta, tomatenpuree en olijfolie’. Alleen, zeiden ze, er was een klein zijpaadje met een klein standje van Chupa Chups met niet alleen lolly’s maar ook drankjes. Van het een kwam het ander en in de loop van vorig jaar hebben wij de distributie voor heel Europa gekregen. Het beloofd volgend jaar echt heel groot te worden.